Tjernobylkids

De Stichting Tsjernobylkinderen Vrouwenpolder heeft als doel om eens in de twee jaar een groep kinderen naar Vrouwenpolder en omgeving te halen. De kinderen worden onder gebracht in gastgezinnen.

Door de ontploffing in de kerncentrale van Tsjernobyl op 26 april 1986, werd het grootste deel van Wit-Rusland ernstig radioactief besmet. Men kan het niet zien en niet ruiken of proeven, maar de radioactieve vervuiling heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Het aantal gevallen van schildklierkanker is sinds de ramp enorm gestegen. Bovendien zijn het aantal mensen met maag- en darmklachten en met problemen als bloedarmoede en hoofdpijn toegenomen.

De slechtte economische situatie dwingt de inwoners van Wit-Rusland om het besmette voedsel van de eigen bodem te eten met alle gevolgen van dien. Velen hebben familieleden verloren en in veel gezinnen heerst ziekte. Onder de slachtoffers bevinden zich veel kinderen. En deze kinderen worden door de Stichting naar Vrouwenpolder gehaald. Want het is gebleken dat een schoon klimaat en vitaminerijk voedsel een zeer gunstige invloed hebben op de gezondheid en de weerstand van de kinderen. Voor de kinderen is dit een onvergetelijke reis! Ze zijn een aantal weken hier. En aan het eind van die weken is er een fotoshoot. Dit keer verzorgt door mij. Met veel handen-en voeten werk en weinig Russisch! (Dat is niet mijn sterkste kant…)

Related posts